Het ras

Het ras Ierse Terriër

De Ierse Terriër is een roodbruine hond met een schofthoogte van 46-50 cm en een gewicht van ongeveer 14 kilo. Hij is gebouwd op kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Het is een rustige, intelligente en zelfverzekerde hond. Hij is opvallend trouw en zeer gehecht aan zijn baas en zijn gezin. Hij kan soms wat impulsief en eigenzinnig zijn, maar hij laat zich heel goed opvoeden. Doe dit  opvoeden met geduld, daarmee bereikt men meer bij dit ras. De Ier is geen vechtersbaas, maar als hij zich eenmaal aangevallen voelt, is hij uitstekend in staat om voor zichzelf op te komen.

Verzorging

Een regelmatige beweging houdt de Ier in de juiste conditie. Bij voorkeur moet hij tijdens de wandeling goed kunnen rennen, daar is hij immers op gebouwd. De Ier beschikt over een ruwe vacht. De vacht bestaat uit twee delen, de ondervacht en een harde bovenvacht. Door het oude haar er voorzichtig uit te plukken, kan de nieuwe vacht weer groeien. Dit kun je zelf leren maar het kan natuurlijk ook aan een trimsalon worden uitbesteed. Hij dient uitsluitend gewassen te worden als dit echt noodzakelijk is, doe dit dan altijd met de juiste shampoo. Daarnaast is het belangrijk om hem regelmatig door te kammen met een middel tot fijne kam. Zorg dat je ook regelmatig de langste haartjes uit de oren plukt om te voorkomen dat de oren dicht gaan zitten. Pluk nooit alle haren eruit want dan is er geen bescherming meer. Schone tanden zijn belangrijk voor de hond. De tanden kun je poetsen om tandsteen te voorkomen. Wacht niet te lang want bij te veel tandsteen kan het tandvlees gaan ontsteken en dient dit door een dierenarts verwijderd te worden.

Trimschema (N.I.T.C.)

Om een goed beeld te krijgen hoe het trimmen van de Ier eruit hoort te zien kun je hier het trimschema bekijken van de Nederlande Ierse Terriër Club.

Maak jouw eigen website met JouwWeb